Trotse winnaar van de familiebedrijvenaward 2022
Logo Familiebedrijven Award 2020
Trotse winnaar van de familiebedrijvenaward 2022
11B67b45c96de6c3ba2161128f167c700bc9c9b6
15-11-2019

Acceleratortool van CircularOffice brengt duurzaam kantoor snel dichterbij

De afgelopen zes weken hebben 14 bedrijven de acceleratortool van CircularOffice in de praktijk getest. Met de online tool brengen organisaties het 'circulaire verbeterpotentieel' van de eigen organisatie op een speelse manier in kaart en geeft handvatten voor (verdere) verduurzaming.

De CircularOffice Accelerator is een initiatief van CircularOffice in samenwerking met CE-versneller Phi Factory. CircularOffice heeft als doel om kantoren afvalvrij te maken door slimme inkoop, het terugdringen van verspilling en hoogwaardig hergebruik van grondstoffen. Het consortium van CircularOffice is bijeengebracht door Economic Board Utrecht en bestaat uit Koninklijke Bammens, Returnity, Sodexo en Westerveld.

UWV Eindhoven, Rabobank Utrecht, Gemeente Harderwijk, Sodexo, Westerveld, Gemeente Hilversum, ASR, ENGIE, Provincie Utrecht, Sodexo-team bij Unilever, Sodexo-team bij Transavia, NS, Yask-team bij Schiphol & Yask-team bij Thales doorliepen samen 517 challenges. Iedere week ontvingen de organisaties een nieuw thema, waardoor aan het eind van de rit op diverse vlakken een nulmeting én startpunt ontstaat.

Team Sodexo-Unilever over de accelerator: “De tool heeft ons extra bewust gemaakt van de belangrijke rol van Facility Management naar een circulair kantoor. De Accelerator geeft tips en tricks om circulariteit met nóg meer duurzame kennis direct op de werkvloer te kunnen toepassen”.

Gemeente Hilversum vult aan: “De tool is erg gebruiksvriendelijk. Iedere week krijg je andere opdrachten in een logische volgorde met een ander thema rondom circulariteit. En dankzij de sharefunctie kun je eenvoudig berichten en ideeën delen en word je tegelijkertijd geïnspireerd door andere deelnemers.”

Ketensamenwerking zorgt voor verbinding

Dinsdag 14 november kwamen alle 14 teams bijeen voor een slotsessie om de ‘learnings’ met elkaar te delen. Team Yask van Schiphol: “Onze tip? Plan naast de digitale challenges ook daadwerkelijk offline-tijd in, zodat je van elkaar kunt leren en de challenges met elkaar kunt evalueren en plannen! Mooi om te zien was dat medewerkers op de werkvloer zelf briefjes bij de afvalbakken hebben geplakt om andere gebruikers aan te spreken op hun gedrag. Daarnaast hebben ze samen met het schoonmaakteam een interne challenge opgezet waarbij de scheidingsgraad van de prullenbakken werd beoordeeld. Met als resultaat 100% afvalscheiding op die bewuste plek!”

Reduceren van foodwaste

Zijn er al concrete acties voortgekomen uit het werken met de Accelerator? “Jazeker, op banquetingniveau gaan we samen met het cateringteam aan de slag om de foodwaste te reduceren. Van bestelde lunches voor vergaderingen komt bijvoorbeeld veel niet geconsumeerd voedsel terug. Ontzettend zonde. De cateraar houdt nu bij wat er aan voedsel terugkomt, zodat ons facilityteam de ‘besteller’ kan aanspreken.

Daarnaast gaan we uiteraard aan de slag met de challenge rondom afvalscheiden die uit onze medewerkers zelf kwam. We zetten dit initiatief op meerdere afdelingen door, zodat we ook daar de scheidingsgraad van het afval verbeteren. Het mooie hiervan is ook dat je direct ziet dat de betrokken schoonmaker ook veel meer wordt aangesproken door de werkvloer. Vragen over afvalscheiding komen direct bij hem of haar terecht. Prachtig voor de verbinding!”

Afval als waardevol beschouwen

Een andere learning was dat er op de werkvloer nog veel winst te behalen is in afvalreductie. Frank Dobbelsteijn van zusterbedrijf Returnity: “Afval wordt nog vaak als waardeloos beschouwd en voor niets achtergelaten in de prullenbak. Returnity draagt binnen CircularOffice bij aan het keren van het tij. In ons samenwerkingsverband gaan we terug naar de essentie: beschouw afval als waardevol én leer circulair te denken. Je hoeveelheid restafval kan dan zo maar met een factor 3 teruggedrongen worden.”

Pak jouw duurzame doelstellingen aan

Wil jij ook inzicht krijgen in het circulaire verbeterpotentieel van jouw kantooromgeving? Met de Accelarator kun je samen met jouw team aan de slag! In het nieuwe jaar starten we weer een aantal sessies op waaraan je kan deelnemen. To be continued..

Wil je in contact komen met CircularOffice? Of meer informatie over de CircularOffice Accelerator? Mail dan naar: circularoffice@economicboardutrecht.nl of kijk op www.circularoffice.nl.

Meer nieuws

Header Vebego Familie Award 2022

Vebego wint Familiebedrijven Award 2022

2 min.
Jubilarissenavond 2022

Westerveld jubilarissen in het zonnetje gezet

1 min.
Opstart10

Landgoed De Horst tevreden over opstart Westerveld

1 min.