13-8-2015

Hart (!) voor de zaak #westerveld70jaar

Op zoek naar werk komt de Marokkaanse Hammadi Bentohami – Bento voor collega’s – in 1971 via Spanje in Nederland terecht. Hij kan aan de slag als schoonmaker bij Gom. Wanneer zijn leidinggevende de overstap maakt naar Westerveld, vraagt die of de hardwerkende Bento met hem meegaat.

Dingen mooier maken

Op 2 april 1976 treedt hij officieel in dienst. Het is het begin van het langste dienstverband bij Westerveld.

“Westerveld had toen net Shell gescoord. Een enorme opdracht waar ik als meewerkend voorman aan de slag kon.”

Het waren lange dagen in die tijd voor Bento. Om 6.30 startte zijn dienst in het toenmalige Zaanziekenhuis. Om vervolgens van 17.30 tot 22.00 uur aan het werk te gaan bij Shell.

“Ik deed het graag. Ik was jong en gretig. Ik wilde zoveel mogelijk werken en geld verdienen.”

Dingen mooier maken
De ambitieuze voorman bleek in schoonmaak zijn roeping gevonden te hebben. “Ik vind schoonmaak een prachtig vak. Ik geniet ervan dingen mooier te maken.”

Vooral vloeren hebben zijn passie. Een kale parketvloer of beschadigde linoleumvloer? Bento maakt ze weer als nieuw. “Opdrachtgevers geloofden soms hun ogen niet. Ze waren ervan overtuigd dat we er een nieuwe vloer in hadden gelegd.”

Bento schopt het in zijn jaren bij Westerveld tot rayonleider Noord-West-Nederland. Dat is hij nu alweer 30 jaar. “Daar ben ik Westerveld dankbaar voor. Ze hebben mij alle kansen gegeven mezelf te ontwikkelen.”

“Naast vaktechnische en kaderopleidingen, heb ik ook taalcursussen gevolgd. Helaas gunde ik mezelf niet de tijd om de taal ook op papier goed onder de knie te krijgen. Dan was ik nu misschien wel districtsmanager of hoofd civiele dienst. Daar heb ik nog weleens spijt van.”

Kind verloren
Zijn mooiste jaren beleeft onze collega bij de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam. Bij de HvA werkt hij maar liefst 25 jaar.

“Daar heb ik alles gegeven. Het ging mij dan ook enorm aan het hart toen we beide opdrachtgevers in korte tijd verloren. Letterlijk, want een maand na het verlies kreeg ik een hartaanval."

"Ik heb toen ontzettend liggen piekeren waarom we die klanten zijn kwijtgeraakt. Ik weet ook wel dat ik daar weinig invloed op heb, maar het voelde alsof ik een kind had verloren.”

Zulke grote opdrachtgevers als UvA en HvA heeft Bento nu niet meer in zijn rayon. “De markt is echt veranderd. Tegenwoordig moet je vooral op papier presteren, met al die openbare aanbestedingen. Vroeger draaide het veel meer om het klantcontact. Daar is Westerveld echt goed in."

"Onze toenmalig directeur Jan Kleine was ook koning in relatiebeheer. Op 1 januari van ieder jaar plande hij zijn hele agenda vol met klantbezoek. Te pas en te onpas liep hij bij opdrachtgevers binnen. Om nieuwe opdrachten binnen te halen, maar ook om de schoonmaakmedewerkers te coachen en te motiveren.”

Vergroeid
Over drie jaar gaat de rayonleider met pensioen. “Dat zal moeilijk zijn. Ik ben echt vergroeid met het bedrijf. Als het zover is hoop ik dat ik Westerveld in volle glorie kan achterlaten."

"Ik weet dat HvA opnieuw gaat aanbesteden. Hoe mooi zou het zijn als we die, met de Universiteit van Utrecht als verse referentie, ook weer mogen verwelkomen bij mijn vertrek?”

Deel dit artikel: