20-2-2013

Medewerkers Ziekenhuis lopen mee met schoonmakers

Schoonmaak in de zorg is niet iets van het schoonmaakbedrijf alleen. We zijn allemaal verantwoordelijk voor een schoon ziekenhuis”, stelt Eric Holm, Facilitair Manager van het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis (SLAZ). “Daarom organiseerden we samen met Westerveld een Dag van de Schoonmaak. Door onze medewerkers een uurtje met de schoonmaak mee te laten werken, hopen we meer begrip voor het belangrijke werk van schoonmakers te krijgen.”

Schoonmaak is niet iets van het schoonmaakbedrijf alleen.

De SLAZ-medewerkers hadden de keus uit verschillende schoonmaakwerkzaamheden. Liesbeth van Kampen, rayonleider bij Westerveld: “Ze konden papier prikken op het buitenterrein, vloeren schrobben met een schrobmachine, bedden reinigen, noem maar op. De rollen waren echt omgedraaid."

"Onze schoonmaakmedewerkers gaven de instructie en de medewerkers van het SLAZ voerden de opdrachten uit.”

Eric vult aan: “Van hoog tot laag deed mee aan de Doe Dag. Zo heeft een lid van onze Raad van Bestuur de toiletgroepen gereinigd van de Spoedeisende Hulp. De schoonmaakmedewerkster kon haar ogen nauwelijks geloven.”

Zwaar werk
Door een dagje mee te lopen is er zeker meer begrip voor het werk van de schoonmakers. Liesbeth: “Het SLAZ-personeel heeft nu zelf ervaren hoe zwaar ons werk eigenlijk is. Dat werd echt duidelijk bij de beddenreiniging. Wij hebben voor het reinigen van een bed, nachtkastje en kledingkast 7 minuten de tijd. De ziekenhuismedewerkers hadden meer dan een uur nodig. Dat dwingt wel respect af.”

Eric: “De schoonmakers waren erg onder de indruk van de waardering die ze voor hun werk kregen. Ik heb sommigen zelfs een traantje zien wegpinken.”

Microvezeltechniek
Tijdens de dag kregen de medewerkers – onder het genot van een hapje en een drankje – ook informatie over de microvezeltechniek. “Over deze manier van schoonmaken bestaat onder het personeel nog steeds een beetje argwaan. Omdat je geen water en lekker geurend schoonmaakmiddel gebruikt, vragen mensen zich af of het wel echt goed schoon is."

De instructie openden de ogen. Ze hadden niet verwacht dat je met een microvezeldoek zo goed kan schoonmaken.

Meer vertrouwen
“Met de Dag van de Schoonmaak hebben we schoonmaak uit de anonimiteit gehaald”, vervolgt Eric. “Ons personeel weet nu beter hoe belangrijk het werk van de schoonmaak is voor het goed draaien van ons ziekenhuis. Nu ze weten wat schoonmaak inhoudt en wie het doet, is er meer vertrouwen in het kunnen van Westerveld en houden we meer rekening met de schoonmaakmedewerkers. Een schone zaak!”

 

Deel dit artikel: